In het kort
Op deze pagina staat mijn progressie met betrekking tot het onderdeel 'scrum.' Ik denk zelf dat ik dit onderdeel voldoende heb behaald. Dit denk ik omdat we als groep planmatig hebben gewerkt volgens de scrum-methode. Ik vind van mezelf dat ik flink gegroeid ben op gebied van scrum.

We hebben voor het begin van de sprints een workshop van Alicia gehad over Agile Scrum. Ze heeft in deze workshop uitgelegd wat scrum is, waarom het nuttig is en hoe het werkt. 
Scrum is een agile manier van samenwerken; dit betekent letterlijk: behendig, lenig en wil eigenlijk zeggen dat je een groter project opdeelt in korte perioden. Agile zorgt ervoor dat tijdens het proces nog meer veranderd kan worden aan de aanpak en dus het uiteindelijke product. Agile manieren van samenwerken zijn als vervanging van de watervalmethode, waarin na ieder stadium nietmeer teruggegaan kan worden naar een eerdere fase.
Bij het werken in scrumverband is de daily standup erg belangrijk. Zoals het begrip al doet vermoeden bestaat dit uit een dagelijkse, korte bespreking waar het hele team aanwezig is. Deze bespreking wordt staand gedaan, zodat er géén ‘vergadering’ ontstaat. 
Om dit verhaal enigszins ‘kort’ te houden zal ik een aantal begrippen en eigenschappen van scrum kort uitleggen.

Product owner: vertegenwoordigt de belanghebbenden en stuurt team aan.

Scrum master: Is lid van het team, organiseert daily standup, probeert obstakels in het proces weg te werken.

Sprint planning: het vullen van de sprint backlog aan het begin van een nieuwe sprint.

Sprint demo: het team presenteert de voortgang van de afgelopen sprint aan de belanghebbenden. Dit kan de product owner of de klant zijn.

Product backlog: Eisen/features voor het uiteindelijke product.

Sprint backlog: Eisen/features voor de huidige/aankomende sprint. Bestaat uit taken afkomstig uit de product backlog.

User stories: Op basis van user stories wordt de backlog gevuld. Worden opgesteld in de vorm
Als [gebruiker]
Zou ik [wens]
Zodat ik [doel]

Workshop EZCOMPANY
Op 29 mei heb ik, samen met anderen een workshop over scrum bijgewoond bij het bedrijf EZCOMPANY. Ik heb hier enorm veel geleerd, en vond het oprecht leuk en interessant. 
We hebben een echt 'kijkje in de keuken' gehad bij EZCOMPANY, en hebben live met twee daily standups mee mogen kijken. Één van de twee in Breda, via een video-call. De ander gewoon in Tilburg. Het was leuk om te zien hoe de verschillende teams hier een totaal verschillende draai aan geven.
Verder hebben we nog een soort mini-workshop userstories schrijven gekregen, waar ook de mogelijkheid was om kritische vragen te stellen. Het gebruik van de Scrum-methode is hierdoor ook een stuk verduidelijkt bij mij. 
Ook hebben we geleerd dat we altijd moeten zorgen dat er conversatie is met de klantpartij en dat we duidelijke user stories hebben, anders kun je geen goeie producten bouwen. Dit hebben we geleerd door een spelletje met LEGO. De bedoeling was dat we een badeendje maakte, volgens strenge eisen. Het eendje moest oranje zijn. Maar toen we door bleven vragen bleek dat de 'product owner' ook graag vleugeltjes, oogjes, een snavel en géén pootjes wilde. 

Als deze workshop eerder in het semester had gezeten had hadden we hier denk ik meer mee kunnen doen in dit semester zelf. Ik weet echter zeker dat deze tips erg nuttig gaan zijn in de toekomst. En dat is natuurlijk het belangrijkste!
Ervaringen
Ik vond scrum deze periode op zich wel goed gaan, er is echter nog veel ruimte voor verbetering. Als ik kijk naar naar hoe ik gegroeid ben van de eerste tot de laatste sprint, ben ik wel tevreden. Het werken met een scrum-bord werkt voor mij erg goed, omdat ik dan altijd iets heb om voor mezelf, en de rest van het team, om op terug te vallen.

Wat ging goed en wat ging minder goed
In het begin hebben we wat problemen gehad met onze daily standups. Dit kwam omdat een aantal groepsleden consequent te laat was. We hebben daarom in de eerste retrospective dit besproken. Dit heeft in zekere mate wel voor verbetering gezorgd, maar ik ben er eigenlijk nog niet helemaal tevreden mee. 

Wat ik wel goed vond gaan is de manier waarop de daily standups zelf verliepen. We waren steeds snel klaar en de core van de problemen kwam redelijk makkelijk naar boven. Verder hebben we niet meegemaakt dat het veranderde in een vergadering.

Back to Top